Historie

Nykøbing F. er den største by på Falster og byen har 16.354 indbyggere i 2013. Byen er en gammel købstad og kan føres helt tilbage til slutningen af 1100-tallet og flere tidligere konger bl.a. Christian den 4. besøgte jævnligt byen pga. de gode muligheder for jagt, som området indbød til. Byen har desuden været beriget med et besøg af den russiske zar Peter den Store, som historien fortæller valgte kroen frem for kongeslottet, hvilket blev slottets endeligt. Huset der engang var hjemsted for kroen står stadig den dag i dag og er opkaldt ”Czarens Hus” efter zarens besøg.

I dag satser byen mere på turisme og har flere fine attraktioner. Det ubetinget største trækplaster i Nykøbing F. er Middelaldercentret, som ligeledes fungerer som forsøgscenter for historisk teknologi. Middelaldercentret er bygget op som en dansk købstad omkring år 1400 og der foregår i højsæsonen flere spændende aktiviteter for såvel børn som voksne.

Er du dyreven, vil det være oplagt med en tur i Krokodille ZOO, som kan præsentere verdens næststørste samling af krokodiller med 21 ud af verdens 23 krokodillearter. Her kan man desuden møde skildpadder, varaner, slanger, leguaner og andre krybdyr.

En anden spændende seværdighed er Klosterkirken, som er en gotisk kirke bygget i det 15. århundrede med tilhørende kloster, der nu fungerer som plejehjem for ældre. Kirkens indvendige vartegn er Dronning Sofies Anetavle, som er på ikke mindre end 33 m2 og viser dronningens mecklenburgske forfædre i 5 generationer.

Der er et rigt kulturliv i Nykøbing F., da byen er hjemsted for flere teatre og i ungdomshuset Kulturfabrikken afholdes flere koncerter hvert år. Den årligt tilbagevendende Nykøbing F. Revyen trækker også en del gæster til byen. Byen har desuden fostret flere berømte danskere såsom forfatteren og samfundsdebattøren Knud Romer og en af verdens bedste brydere Mark O. Madsen. Derudover er den verdensberømte kok Claus Meyer også fra Nykøbing F., og der findes rigtig mange lækre spisesteder i byen, som bestemt er et besøg værd.